Tipuri de mestesugari

mestesugarii-rromi-mark

Argintarii

Romii argintari confecţionează obiecte de podoabă (inele, cercei, salbe, colane, broşe, pandantive, agrafe, brăţări, coliere, lanţuri), piese de îmbrăcăminte (nasturi, butoni, cingători), obiecte de uz casnic (tacâmuri, castroane, tăvi, solniţe aurite, cupe aurite, ceşti, găleţi etc.), obiecte religioase (chivoturi, potire, căţui, cădelniţe, ferecături de carte bisericească, policandre, talere, sfeşnice, cristelniţe, candele, tăvi, linguri şi linguriţe, anaforniţe, aureole, aghiazmatare, cruci lucrate în tehnica filigranului).

Blanarii si pielarii

Romii blanari si pielari comercializeaza si confectioneaza obiecte de imbracaminte din piele si blana naturala, realizarea hamurilor şi, în general, a harnaşamentului.

Caldararii

Romii căldărari confecţionează, comercializează şi repară vase de aramă.

Vasele căldărarilor sunt de două categorii: vase mari, de uz familial sau comunitar (alambicuri – cazane mari de fiert ţuica, cazane de fiert săpunul, găleţi de apă etc.) şi ritual­religios (cristelniţe) şi vase mici sau medii, de uz gospodăresc (căldări, tipsii, tăvi, tigăi, căni, talere, oale, tingiri, găleţi pentru apă, căuce, vedriţe, ibrice, ceaune de mămăligă etc.) şi de cult (căldăruşa de Bobotează, pocalul bisericesc).

Corfarii

Romii corfari împletesc si comercializeaza corfe sau coşuri din nuiele de alun, de răchită sau de salcie.

Fierarii

Meştesugarii fierari confecţionează şi comercializează unelte agricole (sape, săpăligi, greble, seceri, coase, brăzdare, cuţite de plug, otice pentru curăţirea brăzdarului), obiecte de uz comun (cuţite, dălţi, ciocane, topoare, cazmale, pirostrii, cosoare, darace, piepteni de lână şi cânepă, greble, furci, foarfece de tuns oile, piedici pentru cai, curse de vânătoare, securi, cuie, lacăte, chei, belciuge, catarame, piroane), elemente de fier din construcţii şi instalaţii (fiare de moară, lanţuri, armături de uşi şi de ferestre, încuietori, ferecături), potcoave, obiecte de feronerie etc.

Florarii

Florarii sau boldenii se ocupa cu confecţionarea si comercializarea florilor artificiale din hârtie pentru sorcove, coroane funerare, coroniţe de miri, cocarde, paralel cu confecţionarea de coroane, coroniţe, ghirlande din flori naturale si comercializarea de flori naturale.

Pieptanarii

Meşterii „pieptănari” realizeaza piepteni, nasturi, mânere de cuţit, mânere de pipă, capete sau măciulii de bâtă păstorească şi diferite pandantive. Din corn de cerb, de vită sau de capră se fabrica cornuri de vânătoare / de semnal, cornuri de praf de puşcă, mai rar mânere de cuţit.

Rudarii

Romii rudari confecţionează linguri, linguriţe, găvane, cupe, polonice, fuse, lazi de zestre, mobilier (mese, scaune, dulapuri etc.), leagăne pentru copii, cozi de coase, de topoare, furci de strâns fânul, furci de tors, greble, piuliţele pentru usturoi, sărăriţele, albii si coveti, „cârpătoare”(funduri) pentru mămăligă, piperniţele etc.

Spoitorii

­ Meşterii spoitori se ocupa, pe lângă cositorirea vaselor de aramă (oale, tigăi, cazane etc.), şi cu repararea şi curăţirea periodică a acestora.

Tinichigiii

Ttinichigiii se ocupă cu confecţionarea si comercializarea burlanelor, a jgheaburilor,  acoperişurilor din tablă. Materialele folosite sunt tabla de zinc şi tabla de aluminiu.

Tolarii

Romii tolari se ocupa cu confectionarea de costume traditionale rrome precum si cu comercializarea de obiecte de imbracaminte noi sau second­hand.